Considerations To Know About kereta tak boleh masuk gear

Hidayah Ali says: April 5, 2016 at eight:fourteen pm Assalam En. kdi,sy nk tny skit.kereta sy susah nak masuk gear R la.gear yg lain Alright je,tp kadang2 bole masuk gear R.kalu xbole msuk gear R,sy msuk gear D dlu,lps msuk gear D baru bole msuk gear R.apa mslhny ye?

.masalahnye sekarang ni kereta di dia bila begin engine je bergegar,lepas tu pikup pn dh tak ada macam sebelum ni bila jalan pn slow je,ape masalahnye ek?tentang aircond pulak angin ada tapi tak sejuk,apa masalahnye jugak ek?tolong selesai kan masalah akak sy n.

4) You would like it’s not raining coz’ bunyi tin milo tik,tik,tik kat bumbung masa hujan will very seriously problems your inner sense especially throughout very long length driving.

Jangan terlalu cemas jika enjin kereta tidak hidup, mungkin steering kereta anda dalam keadaan lock dan kunci tidak boleh dipusing. Gear juga mestilah berada di kedudukan yang betul, kalau kereta automatik, pastikan gear berapa pada kedudukan P dan bukan di D, R, L atau two.

Kalau anda pengguna lama kereta car mungkin anda boleh merasai kelainan ketika memandu dan mungkin anda tahu serba sedikit tanda-tanda gearbox rosak tetapi kalau pengguna baru mungkin akan anggap perkara biasa dan teruskan memandu tanpa rasa bersalah. Cuba lihat tanda-tanda gearbox rosak:

Faizal suggests: February 27, 2015 at 5:04 pm Salam bro, saya pakai proton persona 2012, masalah saya disebelah kiri ada bunyi klik2, tapi bunyi tu kadang2 je bole dengar, lepas tu kalau saya pusing stereng sampai habis bila reverse atak ke depan ade bunyi macam bende bergesel, agak2 bro bunyi ape ye, sebab saya ada cadang nak pegi restore tapi tak tau nak suruh pomen check yang mana, nanti kalau suruh je pomen Look at kena demand berganda pulak, harap bro boleh bagi petunjuk sikit, tq

kereta sy terbatuk2 bila tekan pedal minyak pada substantial gear dan low rpm.. yelah kadang2 malas nak tukar gear rendah kan.. benda ni jadi sejak sy tukar ekzos dan extractor 4 tahun lalu..

Biasanya klu klac pump bile ada masalah dia keluar minyak atau tangki minyak klac berkurangan klu learn pump klac minyak penuh tapi paddle pandai pendek.

Dady Shark claims: Oct 10, 2017 at 7:21 am Keretacorolla saya baru2 Visit Their Website ni ada masalah boleh start out, tp biar lama sikit enjin mati, bila nak get started balik tak hidup byk kali, tunggu lama sikit baru hidup, then tunggu lama sikit mati or kalau terus buat jln tb enjin mati tengah jln, pergi bengkel, bengkel dah cuci gasoline pump, lepas tu dah tukar brg recon yg kat tepi spark plug tu, tapi pagi get started terus cleh hidup, apa cer?

amylea states: Might 27, 2009 at ten:fifty seven pm owhh…penerangan yang bagus,tq azameel and lily…pasni nak dice bawak keta automobile ayah lak pegi keje,tapi kalau time nak jalan dr atas bukit tu yg msh x tau arr hehehe…tekan minyak(sampai terase keta dah naik)baru lepas handbreak ke?huhuhu…..bosan arr pandu guide ni,malas nak tukar-tukar gear je.

Mungkin anda telah belajar memandu kereta transmisi manual dan mendapati sangat susah untuk menguasai teknik pertukaran gear dan mengawal klac.Sekiranya anda mengalami masalah ini anda boleh la bertukar kepada kereta transmisi automatik.Bagaimanapun operasi transmisi automatik dan fungsinya berbeza. Anda perlu tahu cara memandunya sebelum dapat merasai kesenangannya.

Jadi sbg langkah berhati2, sebelum tukar ke neutral, sy tukar ke gear guide dahulu. Dan semasa nak commence engine selepas parking, gear terus berada dalam gear 1 masa baru on. Harap dapat memberi solusi, terima kasih

Salam dan selamat sejahtera warga PICM.. kereta proton iriz saya tk boleh pakai batang stabilizer hyperlink sbb pakai adjustable dh tk ngam klau pakai jadi trapped n sangkut dgn batang driveshaft pada discbrake tu, so tupang anjing tu kene pendek sikit.

.masuk ni dh 3 kali sy tukar tp masih jgk tjadi. Sy ada tnya kwn yg keja di pusat perodua servis dia kata masalah bateri xckup power atau bateri sy sudah rosak. Sy baru tukar bateri baru tp masih jd lg mcm two..pening2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *